Ιστορικά Μνημεία της Κρήτης

History
Ancient Eleftherna museum exhibition

Αρχαία Ελεύθερνα

Η Αρχαία Ελεύθερνα βρίσκεται 25χλμ νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, σχετικά κοντά στη Μονή Αρκαδίου. Η πόλη αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Ρεθύμνου, ο οποίος μάλιστα δεν έχει ανασκαφεί ακόμη πλήρως. Οι πρώτες οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1985 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η πόλη της Ελεύθερνας ιδρύθηκε από τους Δωριείς περίπου τον 9ο αιώνα π.Χ. και κατοικήθηκε ως και τα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Στην πολύχρονη αυτή της πορεία φαίνεται ότι συνετέλεσε η στρατηγική της θέση σε υψόμετρο 380μ, στο σημείο που διασταυρώνονταν οι δρόμοι που ένωναν την αρχαία Κυδωνία, την Κνωσό και τον Ψηλορείτη.

diskos

Φαιστός

Η Φαιστός ήταν πόλη της Μινωικής Κρήτης, 55χλμ νότια του Ηρακλείου και κοντά στο Τυμπάκι. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε χαμηλό λόφο στην πεδιάδα της Μεσαράς, με πανοραμική θέα στην τριγύρω περιοχή. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανακτορικό κέντρο μετά το παλάτι της Κνωσού, καθώς καταλαμβάνει έκταση 18 στρεμμάτων.

Η πόλη κατοικήθηκε ήδη από το 6000πΧ, ενώ ήκμασε παράλληλα με την πόλη της Κνωσού, έως τον 1ο πΧ αιώνα.

Κνωσσός μνημείο

Κνωσός

Η Κνωσός ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Κρήτης πριν την Ρωμαϊκή εποχή και, κυρίως, το κέντρο του πρώτου λαμπρού ευρωπαϊκού ανακτορικού πολιτισμού, του Μινωικού Πολιτισμού. Το ανάκτορο της πόλης είναι ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Το ανάκτορο βρίσκεται μόλις 5χλμ νότια του Ηρακλείου, στο λόφο Κεφάλα πάνω από τις όχθες του Κνωσανού Φαραγγιού. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της οδού Κνωσού, που ενώνει το Ηράκλειο με το Σκαλάνι. Εκτός από το χώρο του ανακτόρου, η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη με αρχαιολογικά ευρήματα, γεγονός λογικό αν σκεφτούμε ότι η Κνωσός είχε στο απόγειο της περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Σπήλαιο Μελιδόνι, Ρέθυμνο

Σπήλαιο Μελιδόνι

Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1800μ βορειοδυτικά του χωριού Μελιδόνι Μυλοπόταμου, σε υψόμετρο 220μ, στη δυτική μεριά του Κουλούκωνα. Ο Γεροντόσπηλιος, όπως λέγεται κι αλλιώς, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, του πλούσιου σπηλαιοδιάκοσμου, αλλά και της τραγικής ιστορίας του με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.

Το σπήλαιο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς έχει συνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Κρητικής Ιστορίας.

Ενετικό Κάστρο Φορτέτζα, Ρέθυμνο

Ενετικό Κάστρο Φορτέτζα

Το φρούριο της Φορτέτσας δεσπόζει στο λόφο του Παλαίκαστρου, πάνω από την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια των Ενετών στην Κρήτη. Στο λόφο αυτόν ήταν χτισμένη η ακρόπολη της αρχαίας Ρίθυμνας και ο ναός της Ροκκαίας Αρτέμιδας, τα οποία δεν σώζονται σήμερα. Το μεγαλοπρεπές πενταγωνικό φρούριο άρχισε να χτίζεται το 1573 και έχει περίμετρο 1300 μέτρα. Κατά μήκος του τείχους υπάρχουν 4 προμαχώνες, που εξυπηρετούσαν την άμυνα στον εχθρό.

Κουρταλιώτικο Φαράγγι, Ρέθυμνο

Φαράγγι Κουρταλιώτη

Βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει μήκος 3χλμ. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του νομού Ρεθύμνου. Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που πηγάζει από τον κάμπου του Αγίου Βασιλείου, διασχίζει το φαράγγι και εκβάλει στο διάσημο Φοινικόδασος του Πρέβελη, αφού πριν ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός.

Samaria Gorge

Φαράγγι Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου

Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου

Το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, δίπλα στο σύγχρονο λιμάνι, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα σημεία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου με σήμα κατατεθέν τον Αιγυπτιακό Φάρο. Υπήρχε ήδη από τη Βυζαντινή Περίοδο, αλλά γνώρισε την άνθησή του κατά την Ενετοκρατία. Οι Ενετοί τον 14ο αιώνα ξεκίνησαν μεγάλα έργα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσάμμωσης, το οποίο πρόβλημα υπάρχει και σήμερα.

Παλιά πόλη Ρεθύμνου

Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί διατηρητέα Αναγεννησιακή πόλη που διαθέτει στοιχεία τόσο από την Ενετοκρατία όσο και από την Τουρκοκρατία. Στην πόλη υπάρχουν οι γραφικές αγορές της οδού Αρκαδίου και της οδού Αντιστάσεως, αλλά και πάρα πολλά γραφικά ήσυχα στενά όπου η ζωή κυλά πολύ ήρεμα με χαλαρούς ρυθμούς. Πάνω από την παλιά πόλη υψώνεται το φρούριο της Φορτέτζας. Στα γραφικά στενά της περιοχής στεγάζονται και ταβέρνες με παραδοσιακή μουσική.

Ανώγεια Ρέθυμνο - Ηράκλειο, Casa Del' Arte

Ανώγεια

Τα Ανώγεια βρίσκονται 36χλμ δυτικά του Ηρακλείου και 52χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 750μ. Είναι κτισμένα σε τρία επίπεδα στη κορυφογραμμή του υψώματος Αρμί του Ψηλορείτη, δηλαδή σε ψηλό (ή ανώγειο) μέρος. Τα Ανώγεια έχουν ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Ψηλορείτη και τα ορεινά του τοπία. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και χαρακτηρίζονται από τη φιλοξενία τους.

Χωριό Σπήλι, Ρέθυμνο, Casa Del' Arte

Σπήλι

Το Σπήλι βρίσκεται 30χλμ νότια του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 430μm, και είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Βορίζη. Ο πληθυσμός του χωριού φτάνει τους 800 κατοίκους οι οποίοι αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες, οι οποίοι είναι κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφοι και έμποροι. Το χωριό αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για τη νότια Κρήτη και αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Αγίου Βασιλείου.

Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.
Αποδοχή